Home
LA ILAHE IL-LALL-LLAH
LEXO
Ligjet e Allahut xh.sh
Jeta e Varrit
Serioziteti
Bamiresia
Dobesimi imanit
Femijet
Fjale te Bukura
Perkushtim
Dita e Kijametit
Kenaqesia e Adhurimit
Evropa dhe Islami
Femijet dhe Lojerat
E ardhmja i takon Islamit
Shiteblerja ne Islam
Hilet e shejtanit te mallkum
Muslimanet Zbuluan Ameriken

BAMIRESIA

 

  Parathenie
Falenderimi I qofte Allahut xh.sh ,meshira dhe Paqja
qofte mbi te derguarin e Allahut,pejgamberin tone
Muhamedin a.s mbi shoket e tij dhe mbi gjithe ata qe e
ndjekin rrugen e tij.
 
Me te vertet drejtesia ndaj prinderve  eshte
madheshtore dhe pozita e tyre ne fe eshte e larte,dhe
bamiresia ndaj tyre eshte e afert me besimin ne
allahun,dhe falenderimi I tyre I afert me falenderimin
e Allahut,dhe meshira ndaj tyre eshte prej veprave me
te medha dhe dashuria e tyre qone deri ne piadestalen
me te larte.
 
Thote Allahu xh.sh: “Adhurone Allahun e mos I
shoqeroni Atij asnje send,silluni mire ndaj
prinderve”. Nissa 
              36.
 
Thote Allahu xh.sh ; “Thuaj: Ejani t’ju lexoje
              ate qe
me
              te vertete ju ndaloi zoti juaj;te mos I shoqeroni
Atij asnje send ,te silleni mire me prinderit “.enaam 
151.
 
Dhe thote Allahu xh.sh : Zoti yt ka dhene urdher te
prere qe te mos adhuroni tjeter pos Tij ,qe te silleni
ne menyre bamirese ndaj prinderve.Nese njerin prej
tyre ,ose qe te dy,I ka kapluar pleqeria prane
kujdesit tende,atehere mos u thuaj atyre as ‘of-oh”,as
mos u be I vrazhde ndaj tyre ,po atyre thuaju fjale te
mira(te buta,respektuese).
 
Dhe ne shenje meshire shtrije prane tyre krahun
perules ee respektues dhe thuaj;
 
Zoti im! Meshiroi ata te dy,sikurse me edukuan mua kur
isha I vogel”.isra 23-24.
 
Ne njeriun e kemi urdheruar per(sjellje te mira)
prinderit te vet,sepse nena e vet ate e barti me mund
pas mundi dhe pas dy viteve ia ndau gjinin.(e
porositem) te jeshe mirenjohes ndaj meje dhe ndaj dy
prinderve tu,pse vetem tek Une eshte kthimi jua.
 
Lukman   14.
 
 
 
Pastaj hadhithe lidhur me kete kontekst jane te
shumta.prej tyre ate qe e ka transmetuar ibn mesudi
r.a  thote; e
              kame pyetur te derguarin e
Allahut(s.a.v.s) 
 
“cila pune (veper) eshte me e dashur te Allahu? Tha:”
namazi ne kohen e tij “
 
I thashe pastaj cila? Tha 
              “bamiresia ndaj prinderve”
I thashe pastaj? Tha: “lufta ne rrugen e Allahut
xh.sh.
 
Mandej bamiresia ndaj prindewrve eshte prej qeshtjeve
te cilat edhe natyrshmeria e paster e njeriut e
preferon, dhe ate gjihashtu edhe ghykatesi e qiejve e
ka urdheruar,
 
Dhe ajo eshte Moral I te derguarve(enbijave) dhe
edukate e bamiresve.
 
E gjithashtu eshte simbol I besimit te drejte ,dhe
shpirtit bujar ,dhe zbatim I premtimit.
 
Bamiresia ndaj prinderve eshte prej vlerave te larta
te ligjit islam ,gjithashtu ai eshte njohje e te
bukures ,ruajtje e gjerave t e dobishme,dhe argument I
ligjit te persosur (fese islame) dhe permbledhje e te
drejtave te pergjithshme.
 
Ne kundershtim nga ligjet e tokes(ligjet te cilat I
vendosin njerezit) te cilet nuk njohin per prinderit
vlera (te drejta) dhe nuk kujdesen per ta por ata
behen te vrazhde ndaj tyre,dhe I bezdisin (I
merzisin). Dhe ja pra kjo eshte bota perendimore me
perparimin e saj teknologjik dheshmitar te sde ciles
jemi dhe ne?dhe nena 
              ne keto sisteme eshte nje mjet I
cili nese I kalon(skadon) afati I saj gjuhet ajo mbi
faqe te tokes.
 
Me se shumti qe kane arrit mendjet e tyre te menojn
mbi pikepamjen e bamiresis ndaj prinderve,eshte ajo
duke shpallur nje feste vjetore per at dhe e kane
quajtur:Dita e nenes”. Ku femijet e tyre u prezentojne
nenave te veta ne kete dite tufa lulesh per te treguar
ndaj tyre dashuri dhe bamiresi. Kjo eshte e tera qe
kane arritur ata ne pikepamjen e bamiresis ndaj
prinderve,nje dite ne vite e asgje tjeter! Ku eshte
ndihma ndaj tyre? Ku eshte meshira? Ku eshte zbatimi I
premtimit?.  Nuk
              kane njohuri per keto qeshtje me
karakter dhe me vlere.,e as nuk ka fate ajo (nena )
tek ata. 
 
Ndersa e drejta e prinderve ne islam,tashme kemi
permendur dicka per ate ,po nuk mjafton vetem ajo,por
islami ndalon ne mosrrespektimin ndajk tyredhe na
qorton ne kete me qortim te rrepte .kjo dhe eshte prej
mekateve te medha dhe ajo eshte afer mosbesimit.per
kete na mjafton fjala e Allahut xh.sh : “Dhe mos u
thuaj atyre as of-oh e mos u be I vrazhde “. Se si do
te jete qeshtja jone nese u themi prinderve dicka me
shume se kjo (of). Dhe hadithet ne kete kontekst jane
te shumta .ne hadithin q e e transmeton Abdullah ibn
amr ibn asi r.a nga I derguari I Allahut (s.a.v.s ) ka
thene:
 
“Mekatet e medha jane : mosbesimi ne Allahun ,mos
rrespekti ndaj prinderve,mbytja e vetvetes ,dhe betimi
I rrejshem.duke e kuptuar poziten e prinderve ne fe
dhe ajo se cka na eshte urdheruar ne bamiresi ndaj
prinderve ,si dhe qortim I ashper ne ndalimin e
mosrrespektimit ndaj tyre ,disa grupe njerezish kane
harruar kete fat ne te cilat u permend ,e nuk kujdesen
per te drejtat e prinderve e nuk turperohen nese nuk I
rrespektojne ata.
 
Keshtu qe fjala jone ne faqet te cilat do te vijojne
do te perqendrohet rreth ketyre qeshtjeve.
 
-        
              njohja kuptimi I fjales mosrrespektim
 
-         simptomet
              e mosrrespektit ndaj prinderve
 
-         fragmente nga
              tregimet e mosrrespektimit
 
-         shkaqet e mosrrespektimit
 
-        
              rruga e menjanimit (sherimit)
 
-         kuptimi
              I bamiresis ndaj prinderve
 
-         edukata,sjelljet
              qe duhet ti kemi me
prinderit
 
-        
              ceshtje personale(posaqme ) mbi bamiresin
 
-        
              Mes gruas dhe prinderve
 
-         fragmente tregimesh
              nga bamiresit
 
 
 
Dhe ne fund e lus Allahun xh.sh me emrat e tij te
bukur dhe cilesit  eTij
              te larta qe te na beje neve
prej te devotshmeve te pasterte ndershem e te zgjedhur
.vertet Ai eshte mbikqyresi I gjithe kesaj gjithesie
dhe I gjithmunsdshmi I saj.
 
Allahu e di me se miri dhe paqja e shpetimi qofshin
per te derguarin tone Muhamedin a.s  familjen e tij
dhe shoket e tij.
 
 
 

vazhdon...


Kuptimi I nocionit te
mosrrespektit

Fjala mosrrespekt eshte kunder fjales bamiresi qe dmth
ndarja nga prinderit e tij’ I nderpreu dhe nuk vazhdoi
lidhjet e tij me ta.dhe ne hadith eshte transmetuar qe
I derguari a.s  ka ndaluar ne mosrrespektimin ndaj
nenave dhe ai eshte kunder bamiresis .ne origjinal
mosrrespekt dmth veshtirsi dhe nderprerje.

                    Prej simptomave te mosrrespektit
ndaj prinderve

Mosrrespekti I prinderve shfaqet ne menyra te ndryshme
dhe te panumerta ,prej tyre jane:

1)      Duke detyruar prinderit te qajne per ceshtje
te ndryshme dhe duke I  hidheruar ata; qofte me fjale
,apo veper, apo me ofendim .

2)      Vrazhdesia ndaj tyre dhe duke I merzitur ata:

Kjo behet duke e ngritur zerin me vrazhdesi ndaj tyre
ne fjale :

Thote Allahu xh.sh “ dhe mos u be I vrazhde ndaj tyre
dhe thuaju fjale bujare atyre

3)      ofshama dhe bezdisja(merzitja ne urdherat e
tyre:

kjo eshte ajo qe na ka urdheruar Allahu xh.sh ta e
leme kete.por ka prej njerezve kur e urdheron ate
prindi ofshane (of) po dhe nese iu nenshtrohet atyre .

thote Allahu xh.sh:”dhe mos u thuaj atyre as of-oh”.

4)      Mrrollja dhe vronjtja e Ballit para tyre:

Ka prej njerezve qe ne tubime jane te qelur
,buzeqeshur ,me moral te mire, zgjedhin fjalet me te
mira e te embla ,por kur hyn ne shtepi dhe ulen e ne
prezencen e tij jane prinderit ndrrohet pamja e tij e
shendrrohet ne egersin te qoroditur dhe nuk I
intereson asgje ,ndryshohet gjendja e tij
karakteristike ,shkon butesia e tij nderpritet
toleranca e tij,leshohet vrazhdesia e tij dhe
llomotitja e fjaleve te felliqta. Ka thene te drejten
nje njeri kur ka thene:”ka prej njerezve qe dojne te
larget,e per ta ankohen te afermit e tij”

    5)    Shiqimi I prinderve me iritim:

duke I shiquar ata me shiqim iritues dhe vrojtesi e
shiqim me nencmim dhe perbuzes.

Ka thene Muavije ibn ishak nga urvete ibn zubejr se ka
thene:Cfare bamiresi eshte ajo e atij qe e shtremberon
shiqimin me prinderin”.

6)  Te I urdheron ata:

duke e urdheruar nenen e tij per pastrimin e shtepis
,apo pastrimin e robave ,apo pregaditjen e ushqimit,e
posaqerisht kjo nuk I takon nenes nese eshte plake apo
e pa afte ,apo e semure.Mirepo nese nena ngrihet vete
nga vullneti dhe me deshiren e saj ateher nuk ka
problem ne kete ,por duhet te e falenderojme dhe te
bejme dua per nenen.

7)      Mospelqimi I ushqimit te cilin e pregadit
nena:

Kjo ak te beje ne dy qeshtje: e para; duke I gjetur
mangesi ne ushqim e kjo nuk eshte e lejuar,sepse
Muhamedi a.s nuk ka folur asgje per ndonje ushqim
kurre,nese I ka pelqyer e ka henger nese jo e ka lene.

E dyta: qe manifestohet mos edukata ndaj nenes dhe
sjellje e pahijshme ndaj saj.

8)      Mos ndihmesa atyre ne  punet e shtepis:

Qofte ne rregullimin e pastrimin e shtepis apo ne
pergaditjen e ushqimit si dhe ne gjera te tjera. Por
disa femije Allahu I udhezoft kete e konsideron si
nencmim ndaj tij dhe ulje e burreris se tij.dhe disa
vajza Allahu I udhezoft e shef nenen e saj duke u
angazhuar dhe lodhur ne punet e shtepis e nuk
intereson kjo asaj aspak. E disa prej tyre kalojne
kohe te gjate ne biseda me shoqet e tyre qofte
nepermjet telefonit apo direct e nena e saj kryen
punet e shtepis vetem.

9)      Kthimi I fytyres nese nena I flet:

Duke mos e ndegjuar nenenapo duke u larguar nga ajo
(duke mos I folur) apo duke I genjuer ata, apo duke
bere polemik me ta,si dhe vazhdimesia e perleshje me
ta e ne urrejtje. Sa nencmim I madhe eshte per ta nese
femija I tyre sillet ne kete menyre, dhe se cfare
ndjenje perbuzese eshte per ta kur ata nuk
rrespektohen e as nuk nderohen.

10)    Mos pranimi I mendimeve te tyre:

Ka nga njerezit qe nuk keshillohen me prinderit e tyre
e as n uk kerkojne leje prej tyre ne qeshtje te
ndryshme ,qofte ne martese apo shkurorizim,apo dalja
nga shtepiadhe qendrimi jashte (larg tyre) ,apo dalja
me shoket e tij ne vend caktuar apo te ngjajshme me
keto.

11)  Mos kerkimi leje ne rast kur dojme te hyjme te
ata:

Kjo eshte kunder educates e sjelljeve ndaj tyre.
Ndoshta jane ne gjendje ne te cilen nuk deshiron qe ta
shohe asnje ate.

12)  Nxitja e problemeve para tyre:

Qofte me vllezerit ,me gruan apo me femijet e te
tjeret.disa njerez nuk kane menyre te drejte te
qortimit kur ata qortojne ndonjerin prej anetarve te
familjes e kur ai bene gabim ,qofte edhe para
prinderve. Nuk ka dyshim se ky veprim I bene ata te
deshperohen dhe nuk ua lene edhe gjumin e qete.

13)  Percmimi I prinderve para njerezve ,sjellja e
shemtuar me ta dhe permendja e gabimeve dhe turperve
para te tjereve :

Ka prej njerezve nese arrine te gjeje ndonje pune vete
apo filllon te shkoje ne shkolle I gjuhet ne faj dhe
sharje prinderve e fillon ta arsyetoje fillimin e
punes se tij te vonshme apo shkollimit e te ngjajshme
duke treguar arsyet e veta sepse prinderit e tij kane
qene te pakujdesshem e nuk e kane edukuar aq sa duhete
ja kane prishe jeten e tij e ja kane shkaterruar
ardhmerine e tij e te tjera nga keto lloje te
nencmimeve e sharjeve bdaj tyre.

14)  Sharja e tyre dhe mallkimi I tyre:

Qofte direkt apo me ane te sharjes .sikur kur e shane
djali baben e dikujt tjeter apo nenen e dikujt,e ky ia
kthen atij duke e share baben e tij apo nenen e tij.

Nga Abdullah ibn amri r.a se I derguari I Allahut
(s.a.v.s ) ka thene :”Nga mekatet e medhaja eshte
sharja e prinderve”. I kane thene”  a e shane njeriu
prinerit e vet?

Ka thene : “po”: e shane babain e dikujt personi dhe
ai ia shane baben e tij ,ky ia shane nenen e dikujt e
ai ia shane nenen e tij”.

15)  Futja e ndalesave (harameve) ne shtepi:

Sjellja e mjeteve te muzikes apo prishjes se rendit ne
shtepi (fesadit) te cilat shkaterrojne ne prishjen e
njeriut vete.ndoshta ndikon edhe te vllezerit dhe
anetaret tjere te familjes ne pergjithesi.e prinderit
fillojne te ankohen ne prishjen e femijeve dhe
shkaperderdhjen e familjes.

16)  Perdorimi I ndalesave apo gjerave te demshme para
prinderve:

Si pirja e duhanit para tyre apo lozja me instrumente
para tyre .gjumi I gjate dhe ate ne kohet e namazeve
te caktuara ,refuzimi kur ata e zgjojne .prezentimin e
shoqeris se  keqe ne shtepie kjo argumenton ne mos
rrespekt ndaj tyre .

17)  Injorimi ne ndegjimin e prinderve :

Duke bere vepra te keqija e te ndyta te cilat ndikojne
ne ndere e degradon burrerine e ndoshta edhe qone ne
burgosjee fatkeqesi.nuk ka dyshim se kjo eshte
mosrrespekt ndaj tyre sepse kjo u sjell atyre
merzi,brenge,nencmim e turpesi.

18)  Futja e tyre ne probleme:

Psh. Kur merr borxhe ,pastaj nuk e kthen apo largohet
hunbet(fshihet), apo bene sjellje te pahijshme ne
shkolle dhe I detyron personat pergjegjes per
prezentimin  e prinderve te tijne rastin e
mosprezentimit te femijes ne shkolle apo te educates
se keqe.e ndoshta prindi bjen ne gracke duke e ndaluar
per ta paguar borxhin e femiut apo ta dorezoje
vetveten.

19)  Qendrimi I gjate jashte shtepis:

Kjo I bene prinderit te deshperohen e te merziten per
femiun e tyre dhe ndoshta ata jane te nevojshem per
ndonje sherbim te tije nese femija eshte jashte
shtepis ata nuk mund te gjejne dikend qe te ju
sherbeje.

20)  Vazhdimesia ne kerkesa te shumta:

Ka nga njerezit qe I ngarkojn prinderit me kerkesa te
shumta,e kjo posaqerisht nese prinderit jane te
varfer,dhe per kunder saj femiju prape u kerkone atyre
te I blejne makine , apo ta e martojne, apo te I
ndertojne shtepi te re, apo ju kerkon atyre sasi te
madhe parash per te I qeras shoket dhe kohaniket e
tij.

 

20)  Vazhdimesia ne kerkesa te shumta:

Ka nga njerezit qe I ngarkojn prinderit me kerkesa te
shumta,e kjo posaqerisht nese prinderit jane te
varfer,dhe per kunder saj femiju prape u kerkone atyre
te I blejne makine , apo ta e martojne, apo te I
ndertojne shtepi te re, apo ju kerkon atyre sasi te
madhe parash per te I qeras shoket dhe kohaniket e
tij.

21)  Nxitja e gruas ndaj prinderve:

Ka nga nerezit te cilet se pari e ndegjon gruan se sa
prinderit dhe e nxite ate ndaj tyre.e nese kerkon nga
ai qe te I largoje prinderit ai I largon edhe nese ata
nuk kane vend tjeter te qendrimit . gjithashtu shef
disa djeme duke e shfaqe dashurine e gruas perpara
prinderevee ne te njejten kohe behet I vrazhde ndaj
prinderve e nuk kujdeset per nevojat e tyre.do te
flasim edhe me shume per kete qeshtje ne faqete te
cilat vijojne.

22)  Largimi prej tyre ne kohen kur jane te nevojshem
apo pleqe:

Disa femije kur rriten e arrijne te gjejne pune dhe
fitojne pasuri largohet nga prinderit dhe fillon te
punoj personalisht per vete.

23)  Arsyetimi nga ata dhe turperohet te permend ata
dhe prejardhjen e tyre:

Kjo eshte prej menyrave me te shemtuara te
mosrrespektit . disa femije sado qe te ngritet pozita
e tyre shoqerore apo ne ndonje profesion te larte ai
nuk I don prinderit e arsyetohet prej tyre,turperohet
per ekzistimin e tyre ne shtepine e tijme rrobat e
tyre te vjetra.dhe ndoshta nese pyetet per ata se
kushe jane do te thote :

“keta jane sherbetore te ne”.  dhe disa refuzojne te
permendin emrin e prindit ne ceremony dhe festa
publike ,duke patur turp ne kete .e kjo eshte argument
I humbjes se vetvetes ,mendje e shkurter , egoizem I
qelbur, ngase shpirti bujar I larte krenohet me
ekzistimin  e tyre dhe origjinen e tij bujare nuk e
harron miresine e tyre.

“ Me te vertet bujari e vertet eshte

Kush I ndihmon ne kasollen e drurit.

24)  Kecenimi ne goditje rrahje:

Kete veper nuk e bene vetem kush vetem ai qe ka
melqite e prishura dhe zemer te ngurte te cileve u
eshte hjekur meshira nga zemrat e tyre dhe trupi I
tyre.e me ate e trimerojne vetevten e tyre duke
pretenduar e mburrur se jane dikush por ata jane ne
pozita me te ulta te burreris.

25)  Bertitja ndaj tyre kur ata jane pleq dhe te pa
afte:

Kjo veper eshte arrogance dhe pefundimi I saj eshte I
shumtuar dhe degradim. Atij I terqethet I krejt trupie
I ngriten perpjet t’gjitha floket gjate te folurit dhe
me kete qe e ben nuk ka dobi asgje.

26)  Ngitja e zerit ndaj tyre ,lerja e bamiresis dhe
keshilles ndaj tyre nese kane disa gabime:

Kjo eshte defect dhe prishje sepse bamiresia ndaj
prinderve eshte obligim edhe nese ata jane pabesimtare
e si kur jane ata muslimane e kjo pse kane disa
mangesi?.

27)  Koprrfacia dhe ngurtesia(I shtrydhet) ndaj tyre:

Dhe ka prej njerezve qe jane koprrace ndaj prinderve
te tyre dhe shume pak I furnizon ata. Ndoshta nevojat
e tyre jane shtuar por megjithate nuk merzitet(nuk jep
pese pare) e nuk interesohet per ta.

28)  Permendja e te mirave qe ua ka bere dhe heqja
dore nga ata:

Ka prej njerezve qe ben bamiresi ndaj prinderve,mirepo
ate e prishe duke ua permendur ate atyre dhe duke I
ofenduare duke hequr dore nga atadhe e permend ate
bamiresi vend e pa vend.

29)  Vjedhja e tyre(prinderve):

Kjo šeshtje permbledh dy gjera: vjedhjen dhe
mosrrespektin:

Ka nga njerezit qe kane nevoje per pasuri dhe e qon
ajo deri te vjedhja e prinderve qofte per shkak te
pleqeris se tyre apo te pavetedijes se tyre. Nga keto
forma te vjedhjes eshte qe ai ta mashtroj prindin e
kerkon nga ai qe te nenshkruaj duke I dhene atij disa
gjera prej pasurise se prinderit apo toke apo te
ngjajshme .

Si dhe duke kerkuar nga ata borxh me qellim qe te mos
ua ktheje.

30)  denesja dhe renkimet para tyre:

kjo eshte prej formave me te ulta te mosrrespektit.
Keshtu qe prinderit e posaqerisht nena deshperohet per
fatkeqesin e femijeve ndiejn dhembje per dhembjet e
tija e mdoshta ndien dhimbje me shume se vet ai.

31)  Largimi prej prinderve pa lejen e tyre dhe pa
patur nevoje per ate largim:

Disa femije nuk I kuptojne pasojat e largimit ndaj
prinderve dhe I sheh duke shetitur neper vende te
huaja dhe larg prinderve pa kerkuar leje prej tyre dhe
pa patur nevoje per tu larguar.ndoshta largimi nga
vendi ne te cilin qendrojne prinderit e tij pa
arsye,apo eshte largue per mesime ne ndonje vend
tjeter dhe se ato mesime jane te mundshme edhe ne
vendin e vetdhe shkaqe te tjera qe nuk e arsyetojne
largimin e tij.

Cfare dobie ka dituria nese largimi I tij eshte shkas
per humbjen e tyre apo deshperimi I tyre.dhe se cfare
dobie ka dituria nese e humb njerin prej tyre apo qe
te dy e ai eshte larg tyre me vetdijen e tij dhe e
humb me kete bamiresin ndaj tyre dhe ndihmen e tyre. E
nese femija ka nevoje per tu larguar e kerkon leje nga
prinderit ateher nuk ka problem.

32)  Shpresimi ne perfundimin e tyre(vdekjen e tyre):

Disa femije shpresoje ne perfundimin e prinderve per
te I trasheguarnese ata jane te pasur. Apo te qeroj
hesapet me ta (te mbaroje ) nese ata jane te semure
apo te varfer.apo te shpetojne nga perkujdesja ndaj
tyre dhe ekzistimi I tyre mbi barren e tij si  dhe ne
realizimin e qellimeve  injorances se tij .

33)  Mbytja e tyre dhe menjanimi I tyre:

Ndodhe qe femija te ankohet prej prinderve e te I mbyt
njerin prej tyre apo qe te dy. Qofte nga inoranca
(mosdija) apo nervozes se tejkaluar ,apo nese eshte I
dehur, ose nga lakmia per trashegimni e te tjera nga
keto.dje ja se cfare pesimizem I madhe eshte kjo,cfare
fytyre e zeze eshte kjo cfare mbarim I keq dhe denim I
vetevetes eshte kjo nese Allahu xh.sh nuk e meshiron.
Keto jane disa simptome dhe menyra te mos rrespektit
ndaj prinderve .kjo veper e shemtuar dhe rruge e
poshter  e cila nuk I takon te zotit te mendjes e kjo
nuk ndodh prej njerezve te devotshem te sinqert dhe te
udhezuar.sa large este miresia nga mossrespekti I
prinderve , e sa afer eshte denimi I saj e sa e
shpejte eshte e keqja e saj.e kjo eshte deshmitare e e
te shumteve qe kane perjetue kete.kete e dijne shume
njerez dhe e shohin me syte e tyre e ndegjojne raste
te verteta per njerezit te cilet jane poshtersuar e
denuarper shkak te mosrrespektit ndaj prinderve te
tyre.

 

 

FRAGMENTE NGA TREGIME TE MOSRRESPEKTIT

1) Ka thene el esmai : me kane treguar disa arab se
nje njeri ka qene ne kohen e Abdul Melik ibn Mervanit
I cili e kishte babain e tij plake.djali I tij ishte
mosperfilles ndaj babait te tij. Kete djalin e quanin
“ Menazil”.the plaku thonte:

“ shperblimi meshires mes meje dhe Menazilit”

“ Me shperblim te cilin shperblehet borxhliu kur ia
kerkon huazuesi”

kjo I arriti udheheqesit te atehershem qe ishte tek
ata, dhe kerkoj qe te ia sjellin djalin

tek ai .ateher plaku I tha atij: dil prej shtepis nga
dera e mbrapme.

Djali nuk doli nga mbrapa por I peshtyu te derguarit e
emirit . mbas kesaj ai eshte sprovuar nga djali I tij
me mosperfillje dhe ka thene:

“me beri dem pasuria ime dhe halixhi nuk me
rrespektoi”

“Ateher kur edhe une kur nuk kam rrespektuar”

dhe e edukova me gezim sa qe asnje tjeter te mos mund
ta edukoje femijen e tij sikur une e ias htova te
mirat qe ai te me I shtoj mua”.

Ateher mekembesi deshi ta e burgos djalin por djali I
thote: ndal. Mos nxito .se ky eshte Menazil ibn
faraoni per te cilin ka thene babai I tij:

U shperbleva prej Menazilit

Me shperblim siq shperblehet borxhliu nga huazuesi”.

Ateher mekembesi thote: cfare mosrrespekti ka bere dhe
cfare mosrrespekti po I behet.

2) Ka thene dr Muhamed  sibagu: kam ndegjuar qe nje
njeri e ka bere babain e tij te paafte vetem per ate
se po e merzit dhe pengon gruan e tij.

3) ka thene Profesor Abdu rreuf   Elhanavi: Kam pasur
te aferm fqinje qe babai I tyre u ka lene pasuri prej
ari.po me gjithate ai ishte mosperfilles .ishte edhe
prej tregtareve te medhenj. Njeher e thirri nena e tij
me nje thirrje te pazakonshme, e ky behet I vrazhde
ndaj saj dhe vdes I varfer edhe pse nuk ndiqte rrugene
e harameve (ndalesave) e te keqija. E babai im me
dergonte mua qe te beje sadaka me ushqim gruas se tij
e femijeve te tij.

 
 
 

 

SHKAQET E MOSRRESPEKTIT

Ndaj mosrrespektit te prinderve gjejme shkaqe te
ndryshme te cilat jane:

1)      Mos dija(xhahili): mosdija eshte arma e
vrasesit.e I mosdituri eshte armik I vetvetes. Nese
njeriu nuk I njef pasojat e mosrrespektit ndaj
prinderve ,pasojat e para apo te fundit qofshinai nuk
I njeh frytet e bamiresis te parat e te fundit. E qon
kjo deri te mosrrespekti e e largon nga bamiresia.

2)      Edukata e keqe:  Nese te dy prinderit nuk
perkujdese per femijet e tyre e nuk I edukojne ne
devotshmeri,bamiresi, dhe cilesi te larta, ateher kjo
I dergon ata ne degradim dhe shkaterrim.

3)      Kundershtimi: nese prinderit I edukojne dhe
mesojne femijet e tyre por ata nuk veprojne e ate qe I
kane edukuar dhe mesuar prinderit,por ata veprojne
kunder asaj ateher kjo eshte cytje ne kacafytje e ne
mosperfillje.

4)      Lejimi I femijeve ne shoqeri te keqe:  kjo
eshte prej shkaqeve qe I prish femijet e I ben
mosperfilles ndaj prinderve. Keshtu prinderit
demoralizohen dhe e humb vullnetin e edukimit ne
femijet e tyre.

5)      Mos rrespekti I prinderve nga prinderit e
tyre: dhe kjo eshte prej shkaqeve te shumta e dhunshme
ne mosperfillje.nese gjysherit jane te paperfillur nga
femijet e tyre ashtu edhe keta do te jene te pa
perfillur nga femijet e tyre.kjo eshte te shumica e
njerezve e qe ne e kufizojme ne dy gjera:

E para: Qe femijet marin shembull ne mosperfillje nga
prinderit e tyre.

E dyta: dhe shperblimi eshte I po te njejtes veper.

6)      Mos frika nga Allahu ne rast te shkurorizimit.
Nuk I friksohen Allahun ne kete ceshtje e nuk
perfundon shkurorizimi mes tyre me korrektesi,por I
shef te dy palet duke I nxitur femijet kundra njeri
tjetrit. Nese femijet shkojne me nenen fillon te te iu
perkujtoj te keqiat e babait,duke e akuzuar ,share,e
fillon te I keshilloj qe te largohen nga ai. Po keshtu
nese shkojne me babain bene njelloj sikur nena.

Rezultati I gjithe kesaj eshte se femijet kur te
rriten do te I mundojne prinderit e tyre

          E per kete prinderit vet jane shkaktar te
asaj siq ka thene Ebu Dhuejb Elhudhejli:

Mos u hidhero ne vepren te cilen ti e ke bere

Dhe I pari e shijoj ate kush e ka bere”.

7)      Ndarja mes femijeve: kete gjendje femijet se
bashku e trashegojne me urrejtje,smire, dhe nxihet mes
tyre shpirti bujar dhe I qon ata deri ne urrejtje te
prinderve dhe largim nga ata.

8)      Deshira per te qene I qete dhe pa pengesa:  ka
nga njerezit te cilet prinderit e tyre jane te moshuar
apo edhe et semure. Nuk don te I kete ne perkujdesje.
Ai ose I ben te paafte ,apo I qete jashte shtepis ata
dhe rrobat e tyre apo ne menyra te tjera,duke patur
lakmi qe te jete I qete siq pretendon ai. Por ai nuk e
din se qetesia e tij eshte perkujdesje ndaj prinderve
te tij.

9)      Gjoks te ngurte: nga nga meshkujt qe nuk
deshiron qe askush te mos gaboje ne shtepi kurre.e
nese thyhet ndonje xham apo humb dicka apo prishet
ndonje mobilje e shtepis nervozohet me nje nervoze te
madhe dhe e perbys shtepin menjeher.

Kjo I ben te merziten prinderite e ta shqetesoje
gjendjen e tyre. Gjithashtu ka nga djemt qe merzitet
prej urdherave te prinderve e posaqerisht nese
prinderit jane te ashper,femija behet I ngurte ndaj
tyre e nuk I hapet krahet e meshires dhe gjoksin e tij
per ta.

10)  Mos perkujdesja  e prinderve ndaj femijeve te
tyre ne bamiresi: ka nga prinderit qe nuk perkujdesen
ne nxitjen e femijeve te tyre ne bamiresi dhe as nuk I
frymezojne ne kete dhe nese kete e bejne rralle
ndonjehere. E drejta e prinderve eshte madheshtore dhe
obligim ne cdo kohe. Mirepo nese femijet nuk gjejne
frymezim , dhe kujdesje nga prinderit ndoshta ata
behen monoton dhe e lene bamiresine ndaj prinderve
apoe  zvogelojne ate.

11)  Morali I keq I gruas: Njeriu sprovohet me nga
gruaja e tij me sjellje te keqija .nuk I frikesohet
Allahut dhe nuk e rrespekton te drejtat familjare.te
ai formohet plage ne fyt dhe e shef gruan duke e
mashtruar burrin e saj, qe ai te kercenohet prinderve
te tij,apo te I nxjerre prej shtepis apo te ua
nderprej furnizimin atyre, per ta lere ambientin e saj
te lire ne knaqesit e saja e te ndikojn te burri saj e
vetme.

12)  Mosdhembja ne rast fatkeqesie te prinderve:  ka
nga bijte te cilet nuk e kane shijuar atesin,dhe
gjithashtu ka nga vajzat te cilat nuk e kane shijuar
nenen. Per kete ata nuk interesohen per prinderit e
tyre ,qofte duke u vonuar vone naten,apo largohet nga
ata apo u ben ndonje te keqe.

Keto ishin disa nga shkaqet te cilat qojne deri te mos
rrespekti ndaj prinderve.

 

  RRUGA E
SHERIMIT

Permendem me heret drejtesin madheshtore te prinderve
dhe nxitjen ne bamiresi ndaj tyre dhe ndalimin ne
mundimin e tyre.gjithashtu permendem disa sipmtome te
mosrrespektit dhe menyrave te tij e si dhe disa
tregime te verteta.

Ateher nese eshte keshtu personi qe ka vetedije duhet
te ruhet ne keto pasoja e te beje bamiresi  ndaj tyre
e te largohet ne mosperfillje te tyre duke pasur per
qellim dashurine e Allahut qe shperblen pa kufi,apo
shenje e denimeve te tija te medhaja,te perparme apo
te fundit. Ateher te shohim se cka eshte bamiresia
ndaj prinderve,si duhet te perkujdesemi per ta,dhe
cilat jane ceshtjet permanente te
bamiresis(rrespektit).

                 KUPTIMI I FJALES BAMIRESI

Bamiresi eshte e kunderta e mosrrespektit. Dhe thuhet:
Njeriu I pafajshem nga populli I pafajshem,dhe bemires
nga populli bamiresa.transmetohet prej ibn Omerit qe
ka thene:

Me te vertet Allahu I ka fale bamiresit sepse ata ben
bamiresi ndaj prinderve e nenave.

Ashtu siq ke ti drejtat tua nga prinderit edhe ata
kane te drejtat e tyre prej teje.

              SJELLJET TE CILAT DUHET TE JEMI TE
KUJDESEMI ME PRINDERIT

Ekzistojne disa menyra te perkujdesjes dhe sjelljeve
qe jemi ne te obliguar ne to per te perforcuar
sjelljet tona me prinderit duke shpresuar qe te mund
te shpaguajm disa nga borxhet qe I kemi ndaj
tyre.gjithashtu te kryejm disa detyra tona me et cilat
na ka obligue Allahu xh.sh ashtu qe te kenaqim Allahun
xh.sh dhe te na I hape gjoksat tone ,te na e beje
jeten e mirete na I lehteson ceshtjet tona,te na
bekoje ne punet tona dhe te na I fshije gabimet tona.
Dhe nga keto sjellje dhe edukate jane:

1)      perkushtimi ndaj tyre dhe largimi I gabimeve
ndaj tyre:

kerkohet nga muslimani qe te iu perkushtohet prinderve
te mos beje gabim ndaj tyre .

se pari duhet te I ndegjoje ata se sa ndonje njeri
tjeter nese nuk e urdherojne qe te bej mekat Allahut
xh.sh dhe Muhamedit a.s. vetem gruas e cila duhet ta
ndegjoje e te I perkushtohet se pari burrit se sa
prinderve te saj.

2) Miresia ndaj tyre:   qofte me fjale,veper  apo ne
yte gjitha aspektet e miresis ne pergjithsi.

3)duke hapur krahet e meshires per ata: duke I
falenderuar,modesti ndaj tyre.

4)Largimi ne shqetesimin e tyre: duke biseduar lehte e
bute me ta duke patur kujdes ne mosgabim ndaj tyre dhe
ne mos ngitjen e zerit ndaj tyre.

5)      Ndegjimi ndaj tyre: duke I pritur me fytyre te
ndritshme kur te flasin,apo polemik ne bisede me ta
dhe nderprjen e bisedes se tyre duke u ruajtur nga
mosrrespekti I tyre apo kundershtimin e fjales se
tyre.

6)      Gezim ne urdherat e tyre  e jo te ndiejsh
paknaqesi dhe mos te ofshane: thote Allahu xh.sh: “
Dhe mos u thuaj atyre as of-oh e mos u be I vrazhde”.

7)      Shkelqimi I fytyres ndaj tyre: Duke I pritr me
pergezime dhe mireseardhje ,larg nga mrrollja dhe
balle te rrudhet.

8)      Te jesh I kenaqur dhe I dashur me ta: duke
filluar me selam ,puthjen e duarve te atyree kokes se
tyre,te ua leshoje vendinneper tubime,mos ta e zgjase
doren e tij ne ushqim para tyre.te ec prapa tyre diten
dhe te ec mbrapa tyre naten posaqerisht nese rruga
eshte e erret apo me pengesa.nese rruga eshte e qarte
e lire ska gje nese shkon mbrapa tyre.

9)      Ulja para tyre me edukate  dhe rrespekt: duke
u ulur drejte e jo ne ate qe ata ndiejne paknaqesi
qofte afer apo larg tyre si zgjatja e kembeve ,apo te
qeshurit e madh ne prezenc te njerzveapo shtrirja e
trupit ,ose zhveshja dhe gjera te tjera te pakarakter
qe jane kunder edukates se bukur .

10)  Mos shpresimi ne dhurate nese u bejme ndonje
sherbim:  dhurata e prish vepren dhe ajo eshte prej
moralit te ulet.ajo me shume kundershtohet nese behet
me prinderit .femija duhet te ju jape prinderve aq sa
ka mundesi,dhe te I njohtoje me mangesit e te
arsyetoje pamundesin e tij keshtu qe te zbatoje te
drejten ndaj prinderve.

11)  Nena ka perparesi ne te drejte(rrespekt): nga ajo
qe kerkohet nga ai eshte edhe kujdesi ndaj nenes dhe e
drejta e perparesis se saj ne bamiresi,butesi,dhe
miresia e saj me rrespektin ndaj babes dhe butesi ndaj
tije miresi.ne hadithin te cilin e transmeton Ebu
Hurejra r.a ka thene: Erdhe nje njeri te I derguari I
Allahut dhe I tha: “ o I derguar I Allahut kush prej
njerezve me se shumti duhet te I kushtohet rrespekt?
Ka thene Nena, ka thene pastaj kush? Ka thene Nena; Ka
thene pastaj kush? , ka thene: Nena ,pastaj ka thene
kush ? ka thene baba”.

Ka thene ibn batali rahimehullah ne komentin e ketij
hadithi . e natyrshme eshte te jete per nenen tri here
perparesi ne bamiresi se sa per baben.mandej ka thene
kjo eshte per shkak te veshtiresis se shtatzanise
,pastaj lindja,pastaj thithja (qumeshtit) e kjo e
vetmon nenen dhe e mundon .pas kesaj merr pjese baba
ne edukimin  dhe thuhet:

Nenes I jepet perparesi ne bamiresi,miresi,
butesi,ndersa babait ne perkushtim te urdherave te
tij,sepse baba eshte I zoti I shtepis dhe udheheqes I
stafit.

12)  ndihmesa ne pune :  nuk I takon femijut te shiqoj
prinderit e tij duke punuar  e ai te rrije duke I
shiquar se si po punojne.

13)  Largimi nga bezdisja e tyre(merzitja,shqetesimi):
qofshine ata ne gjume apo duke ber zhurme e ngritjen e
zerit apo me lajme te hidhura e shqetesuese e menyra
te tjera te shqetesimit.

14)  Largimi I polemikave dhe perleshja para tyre:
duke u ruajtur qe te I zgjedhe problemet me vllezerit
apo anetaret tjere te familjes large syve te tyre.

15)  Pergjigja e menjehershme kur ata ta therrasin:
qofte I zene me pune apo jo. Ka nga njerezit nese e
therret ndonjeri prind e eshte I nxene paraqitet sikur
nuk ndegjone e nese eshte I lire iu pergjigjet. “behem
memec kur te dua,dhe ndegjoje krijesat e Zotit kur te
dua”. Primare eshte qe te pergjigjet femija ne moment
kur te ndegjoje thirjen e tyre.

16)  Te pershtatur ne bamiresi nda tyre: duke qene
shembull per ata dhe te perpiqe me gjithe mundesit ne
perforcimin e marredhenjeve mes femijeve dhe
prinderve.

17)  Pajtushmeria e prinderve nese ndodhe
mosmarreveshje mes tyre:nag femijet eshte obligim qe
te pajtojne prinderit nese lind ndonje mosmarreveshje
mes tyre e te perpiqen te I afrojne te dy palet.

18)  Marrja e lejes ne rast te hyrjes tek ata: ndoshta
jane njeri apo te dy ne gjendje te cilen nuk deshiron
ta shohe askush ne ate gjendje.

19)  Pemendja e Allahut  atyre perhere: duke I mesuar
per gjerat te cilat nuk I dijne qofshin prej ceshtjeve
te dunjase apo botes tjeter.urdherim ne te mire dhe
ndalim nga e keqja nese ata kane disa gabime .duke
patur kujdes me ta qe kjo te behet ne menyre sa me te
mire ,urtesi, zemergjeresi dhe miresjellje si dhe
durim nese ata nuk pranojne.

20)  Kerkimi I lejes nga ata dhe pranimin  e mendimit
te tyre: qofte nese shkon me shoket ne rruge tokesore
,apo udhetim jashte vendit per mesime,apo shkuarja ne
xhihad(lufte) apo dalja prej shtepis dhe qendrimi
jashte saj. E nese e lejojne  ska gje ne te kunderten
gabon dhe mund te beje cka te doje.posaqerisht nese
mendimi I tyre eshte I sakte dhe me kuptim.

21)  Te jete I kujdesshem ne ndegjimin e tyre: ne
perzirjen e deshirave,largim nga te keqijat nga vendet
e dyshimta dhe vendet e pamoralshme.

22)  Te mos qortoje e te mos kercelleje dhembet: kur
ata kerkojne qe te beje dicka (punoje) e ky nuk don si
rezultat I mosperfilljes ndaj tyre,si dhe permendjen e
gjerave qe nuk deshirojne te ndegjojne ,e keto I kemi
permendur me heret.

23)  Puna qe I gezon ata e edhe nese nuk e kane
urdherue: ne ndime vllezerve, apo viziten e te
afermeve,apo riparimet ne shtepi ne ara apom pergezime
me dhurata e te ngjajshme me to qe I gezon ata dhe fut
harmoni ne zemrat e tyre.

24)  Te kuptuarit e natyrshmeris se  tyre dhe menyren
e sjelljes me ta:

Nese eshte njeri apo te dy nervoza(te ashper,vrazhde)
apo kane ndonje cilesi jo te mire, eshte detyre e
femiut te I kuptoje natyrshmerin e tyre dhe te sillet
me ta ashtu si duhet.

25)  Shpeshtimi I duas dhe kerkim falje per ta gjate
jetes se tyre: thote Allahu xh.sh:

“Dhe thuaj o Zoti im meshiroi ata sikur qe me edukuan
mua kur isha I vogel”.

Dhe thote Allahu xh.sh: “Zoti im ,me fale mua dhe
prinderit e mi ,dhe ata qe hyne ne htepine time duke
qene besimtare,edhe besimtaret dhe besimtaret”.

26)  Bamiresia ndaj tyre pas vdekjes: 

Prej asaj qe na argumenton ne te drejten e prinderve
dhe gjeresia e meshires se Zotit  te botrave qe
bamiresia ndaj prinderve nuk nderpritet edhe me
vdekjen e tyre .nese ndokush neglizhon te drejten e
prinderve kur ata jane gjalle, enese vdesin ai I
kercellen duart e dhembet,I penduar per neglizhimin e
tij dhe mosperfilljen e te drejtave te tyre e shpreson
te kthehen ne dunja qe te bashkpunoje me ta me te mire
e jo me ate qe ka punuar kur ata kane qene gjalle.nga
kjo muslimani mund te kuptoje nga ajo qe I ka kalue
dhe ben bamiresi ndaj prinderve kur ata jane te vdekur
e kjo behet nepermjet ketyre menyrave:

1)      Te jete femija I sinqerte ne vetevete I mire

2)      Shpeshtimi I duase dhe kerkim faljes per ta

3)      Vazhdimi I lidhjeve miqesore me te cilat ata
kane qene

4)      Zbatimin e premtimeve te tyre

5)      Dhenja e sadakase per ta

Keto jane disa nga ceshtjet qe na obligojne neve ne
rrespektimin e miresjelljeve ndaj prinderve.

 

CESHTJE QE SHPIEJN NE RRESPEKTIMIN E PRINDERVE

Bamiresia ndaj prinderve eshte dhunti nga Allahu xh.sh
. Ai ia dhuron kete kujt te doje nga roberit e tij
fisnik. Dhe nga ketu mund te kuptojme ceshtjet te
cilat shpiejn ne rrespektimin e prinderve nese I
praktikon ato.

Ato jane me se vijojne:

1)      Kerkim mbrojtje Allahut xh.sh: duke pasur
lidhjet e forta dhe te shendosha me Allahun xh.sh dhe
perkushtim me ate qe na ka obligue .ndoshta na shpeton
dhe na shpiejn ne bamiresi ndaj tyre.

2)      Berja e miresive te dobishme dhe ruajtja nga
pasojat e denimit:

Te kuptuarit e fryteve te bamiresis dhe sjelljeve te
mira eshte prej thirresve  me te medhenj  ne veprim
dhe shembull te mire. Gjithashtu shiqimi ne pasojat e
mosrrespektit dhe e gjithe cka sjell nga hidherimet
,humbjen ,merzine ,pendimin te gjitha keto jane nese I
praktikojme e rrisin rrespektin dhe e zvogelojn te
keqijat.

3)      Perzentimi I vlerave prindore te njeriut :

Ata jane shkak I ekzistimi te tij ne kete bote .ata
jane lodhur e munduar per hire te tij me mbikeqyrje te
posaqme me dashuri dhe zemergjeresi .e kane edukuar
derisa eshte rritur. Keshtu se cfare vepre te beje
femiu nuk mund te u del hakut tyre.

4)      Ta e perforcoje dhe mesoj vetveten ne
bamiresi:

Duhet qe njeriu ta e edukoje vetveten ne bamiresi ndaj
prinderve e ta obligoje ne ate,e te perpiqet ne
vetvete per ta lidhur dhe ta bere te natyrshme kete
cilesi bujare.

5)      Frika nga Allahu ne rast te shkurorizimit:

Nese prinderit nuk kane pajtushmeri dhe ndodh mes tyre
shkurorizim, duhet qe ta keshilloje cdonjeri femijet
ne bamiresi ndaj tjetrit,sepse femijet nese edukohen
nga prinderit ne mosrrespekt te njeri tjetrit vet
prinderit behen viktima te atyre ashtu qe ankohen ata
dhe femijet se bashku.

6)      Pajtushmeria e prinderve:

Kjo eshte shkak per permisimin e femijeve te tyre nese
ata permisohen.

7)      Keshillimi per Bamiresi;

Keshillimi ne bamiresi duke I trimeruar ata si dhe
permendja e vlerave te bamiresis. Keshillimi ne
pasojat e mosrrespektit dhe permendja e tyre.

8)      Ndihma e femijeve ne bamiresi:

Kjo duke iu ndihmuar atyre dhe duke I nxitur ne kete
cilesi duke I falenderuar ata dhe duke bere dua per
ta. Ka nga prinderit te cilet nuk mund te ndahet nga
femijet as edhe per nje cast te vogel keshtu qe ata e
rrespektojne ate dhe gezohen ku I sherbejn atij dicka
por edhe kenaqen me ate. Dhe prej shkaqeve qe I kane
barte femijet keto cilesi eshte sepse prindi I tyre ka
qene I kujdesshem me ta duke iu ndihmuar ne bamiresi
,duke bere dua per ta ,duke I dashtur ata, duke I
falenderuar dhe lavderuar ata duke I quajtur me emrat
me te dashur te tyre dhe futjen e harmonis ne zemrat e
tyre.

9)      Ta e vendos femija vendin e tij ne poziten e
prinderve;

A te pelqen ty kur te te vjen mosmundja, kur te et
thinjen floket, kur te behesh I pa afte ne levizje, e
ata behen te vrazhde e te rrepte me kundershtim te
plote e me sjellje te keqija te femijeve tu.

10)  Tregime fragmentesh nga jeta e bamiresve dhe jo
bamiresve:

Tregimimi jetes se bamiresve nxit ne interesin dhe
forcon vendosmerin e bamiresis. Dhe tregimi I jetes se
jobamiresve dhe ndodhive te tyre largon nga
mosperfillja  dhe ben te urrehet vepruesi I saj dhe
vet vepra dhe e nxit ne bamiresi .

11)  Ndjenja e gezimit kenaqesis kur u ben mire atyre
dhe urrejtja ne mosrrespe; nese njeriu ndjene kete
embelsir ateher ajo e dergon te beje bamiresi ndaj
tyre dhe e largon nga mosrrespekti ndaj tyre.

 

MES GRUAS DHE  PRINDERVE

Keto aspekte kane te bejne me edukaten dhe sjelljet te
cilat kerkohen nga qe te jemi te kujdesshem me
prinderit tane e qe jane prej ceshtjev vitale te
bamiresis ndaj prinderve te cilat I kemi permendur me
heret.

Keto lidhje familjare jane te vecanta per nga rendesia
e tyre dhe nevojes se tyre . keshtu qe burri gjendet
ne nje pozite te veshtire ne pajtushmerine mes gruas
dhe nenes. Ai sprovohet me kete gjendje te
kundershtimeve mes nenes dhe gruas se tij. Ka rast kur
gruaja nuk I friksohet Allahut dhe e nxit burrin qe ta
doje ate me shume se prinderit. Gjithashtu mund te
jene edhe prinderit me natyrshmeri te ashper(vrazhde)
. ata nuk mund te I kenaq askush nga njerezit.keshtu
qe kerkojne nga djali te shkurorizoje gruan e tij
sepse ajo nuk po I perfill detyrat dhe obligimet qe
duhet,keshtu qe keto ngacmime e shqetesojne gjoksin e
tij e I japin ide se gruaja e tij po sillet siq don
ajo,dhe beson ate . edhe pse ai e din se nuk I ka
dhene ndonje te drejte me shume se sa I takon po as
edhe nuk ka munguar dic nag e drejta e saj.

Ateher si te behet zgjidhja e kesaj gjenje te
tendosur?.

A te qendroje njeriu me duar te lidhura e mos te liviz
por te rri I shtangur? A te ua ktheje shpinen
prinderve e te ju beje pakorrektesi dhe vrazhdesi,e ti
hedh poshte pretendimet e tyre,e te I refuzoje ato me
ashpersi,ngurtesi duke qene ne anen e gruas se tij?
Apo te I ndegjoje prinderit ne gjithe ate qe ata e
thone per gruan e tije te ju besoj te gjithave
pretendimeve te tyre fyerse e nencmuse edhe pse ajo
ndoshta eshte e pafajshme  e prinderit e tij jane
gabim?.

Ceshtja nuk eshte keshtu. Ai duhet te jap gjithe
mundin e tij e te zgjeroje aftesit e tij ne permisimin
e asaj gjendjeve dhe fjaleve te shumta. Forca e
personalitetit te njeriut gjendet ne aftesit e matjes
se baraspeshes mes te drejtes dhe pengesave e
obligimev qe I paraqiten me disa njerez,e I
mbeshtillet atij rrethi e gjendet para dyshimeve dhe
smires. Nga ketu shihet urtesia e njeriut te menqur ne
aftesit e dhenjes se cdonjerit te drejten e tij duke
mos kaluar kufijt e perparesis te asnjeri.

Nga perparesit e ligjit islam eshte qe ai ka vendosur
rregulla te cilat e mbajne baraspeshen e te drejtave
ne kohe  dhe vende te ndryshme si dhe ne mbrojtjen e
cdokujt.dhe mbasi Allahu ia mundesoje keto njeriut te
afte dhe te menqur mund I zbatoje keto te drejta e te
ia jep cdokujt qe I takon. Te gjitha keto probleme e
mosmarreveshje familjare e shoqerore ekzistojne per
shkak te mos dhenjes se drejtave meritoreve te saj.

Ajo qe na intereson neve eshte qe cdonjera pale te
mundohet te ia jep te drejtat e pales tjeter nese
paraqiten keto probleme e mosmarreveshje.

Nga shenjat dhe menyrat e udhezimeve per eliminimin e
ketyre problemeve munde te vecojme disa qe vijojn:

Keto shenja e udhezime I dedikohen gruas se
djalit,djalit ,prinderve e posaqerisht nenes.

E para: Roli I djalit te burrit(birit).ajo cka duhet
te beje djali I burrit ne pajtushmerin mes prinderve
dhe gruas eshte:

1) Perkujdesja e prinderve dhe kuptimi I natyres se
tyre .kjo behet duke mos nderpre ndihmen dhe bamiresin
ndaj tyre mbas marteses e as mos ta paraqes dashurine
e gruas para prinderve posaqerisht nese ata jane me
natyre te ashper

se nese e paraqet kete dashuri para tyre nxit dyshim e
paknaqesi tek prinderit dhe fillojne qe mos ta dojne
gruan  e tij e posaqerisht nena.ai duhet te I doje
prinderit te perkujdeset ne deshirat e tyre dhe ne
perfitimin e zemres se tyre.

2)      Mendimi I mire per gruan(bashkpunim I drejte
me gruan):

Duke ia treguar te drejtat e saj . mos te I merr ai te
gjitha ato qe ndegjon nga prinderit ,por duhet ta
permisoje gjithmone mendimin ne te mire per gruan e
tij.

3)      mbjellja e dashurise: duke e keshilluar gruan
e ti si psh. Qe ajo te ju blej dhurata prinderve te
tyre apo qe ky te blej disa dhurata  e ajo te ua
jep,posaqerisht nenessepse kjoe zbute zemren,terhek
dashurine ,e demanton mendimet e keqija dhe fshine te
keqijat.

4)      Mirekuptimi (marreveshja ) me gruan: duke I
thene asaj qe prinderit e mi ajne pjese qe nuk ndahen
nga une.sepse sado qe te te kenaqi ty e te largohem
nga ata u beje padrejtesi atyre dhe se nuk pranoje
asnje neglizhim ndaj tyre. E dashuria ime do te rritet
per ty nese I rrespekton ata dhe kujdesesh per ta.
Gjithashtu te ia permend asja se do te behet nene nje
dite prej diteve e te perjetoje te njejten gje ajo si
me prinderit e tij .e me cka kenaqet ajo nese vepron
kunder kesaj. Duke I thene se pebuzja nuk sjell asgje
perveq vuajtje dhe paramendime. Ndersa bashkpunimi ne
cdo vend e kohe eshte zbukurim I saj e nuk e lejon te
perleshet e te zgjidhe problemet ne keet menyre.

E dyta: Roli I gruas se djalit:

          Gruaja e birit mund te luaj rol te madh ne
kete fushe. Nga ajo qe mund te beje ajo e te le mbresa
e gjurme te burri I saj eshte te nderoj te afermit e
tij te rrespektoje prinderit e tij ,posaqerisht nenen
e tij.kjo eshte me e lehte edhe per te.sepse eshte
forcim I lidhjeve bashshortore dhe shuarje e zjarrit
te grindjeve.

Nese e drejta e burrit eshte me e madhe ne perkushtim
nga e drejta e prinderve te saj,dhe nese eshte e
urdheruar me ligj per raujtjen e afersis dhe dashurise
se te afermeve nga ana e prinderve si dhe forcimin e
lidhjeve reciproke ne popull, gruaja eshte e urdheruar
qe te ruaj dashurine e burrit te saj dhe pjestareve te
familjes se tij si fillim I lidhjeve bashkshortore.
Mandej rrespekti I prinderve te tij eshte rrespekt
ndaj burrit sepse ata jane te moshes se njejte me
prinderit e saj ne pergjithsi e kjo eshte prej
essences se morali islam.eshte argument I shpirtit te
paster, bujarise se larte. Enese kete e ben vetem per
hire te burrit te saj dhe ruajtjen e dashurise me te
afermit e tij shte shpetim prej ankimeve dhe
perleshjeve ,veq nga lutjet e duat qe do ta bekojne te
tjeret. Mandej gruaja fisnike e dobishme qysh ne
fillim nuk harron se kjo gruaja qe ajo ndjen se ajo
eshte e padashur per te ajo eshte nena e atij burri e
ai nuk mund qe mos ta doje ate sa do  qe ta
kundershtoj gruaja e tij.Po ajo eshte nena e tij e
cila e barti  9 muaj ne barkun e saj dhe e ushqeu me
qumeshtin e saj dhe ia mesoi atij sjelljet e buta dhe
zemergjeresin dhe e ka vene vetveten ne sherbim te tij
deri sa eshte rrite e eshte bere I zoti I
vetvetes.poashtu  kjo grua eshte nena (gjyshja )e
femijeve te tu oj ti grua se ajo eshte gjyshja e e
tyredhe lidhja e tyre me ta eshte e forte.pra nuk te
takon ty tes illesh me te me nencmimsepse edhe ajo me
ty mandej do te sillet njejte mirepo sillu me te si te
eshte nena jote do te sillet me ty si te jesh bija e
saj.e nese nga nena dalin fjale qe te mundojne ,eshte
bije e ndershme e larte ajo qe permbahet  e duron duke
kerkuar per kete shperblim. E nese shendrrit ne shtepi
e familje edukata islame dhe e kupton cdo njeri cka
eshte e drejta e tij e cka jo behet familja nje
dinasti e kenaqur dhe jetojn si fitues te kenaqur me
nje jete te qete.

Dhe dije oj ti grua qe burri yt  e don me shume
familjen e tij e mos u bene artsiste ne kete ceshtje
sepse edhe ti e don me shume familjen tende se te
atij.e kujdesu mos ben armiqesi me familjen e tij e as
mos I nencmo ata.ose te ua ndalesh te drejtat e tyre
sepse kjo ateher qone ne shkaterrimin tende dhe
pesimizmin tende.neglizhimi I gruas ne rrespekt ndaj
prinderve te tij eshte vet neglizhim ndaj burrit saj .
pastaj personi qe e do familjen e tij dhe u ben miresi
prinderve eshte njeri me vlere ,bujar,I drejte sepse e
rrespekton gruan e tij dhe shpreson ne te gjitha te
mirat.sepse ne njeriun qe nuk kane dobi prinderit e
tij nnuk ka dobi askush e as gruaja e tij e as
femijet. Dhe nese jo oj ti grua qe nuk pajtohesh me
nenen e burrit tende e u bene mosperfillje atyre, a
don qe te I behet keshtu nenes tende me kete menyre
nga grate e vllezerve tu?. Apo posaqerisht a deshiron
qe te te behet ty keshtu kjo nga grate e e djemve
tukur te te vjen mosmundja, paaftesia ,kur te te
lodhen eshtrat e te te thinjen floket?.

Dhe se fundi qendrimi I nje gruaje te ndershme duke I
ndihmuar burit te saj me rrespekt te mjaftushem ne
raste te shumta Mbasi Allahu u ndihmoi atyre ne
menjanimin  e krizave

Eshte bamiresi e vertety sepse kur prinderit te shohin
dashurin e sinqert dhe zemergjeresin e vertet prej
gruas se djalit  tyre edhe ata do et perkujdesen per
kete dashuri ndoshta edhe me mire. Kemi pare shume
prinder me syte tane qe I duane grate e djemve te tyre
siq I duan vajzat e tyre apo edhe me shume.Kjo aarihet
me deshiren e Allahut por edhe me urtesin e grave te
tilla qe perkujdesen ne sjellje te mira per prinderit
e buurave te tyre. Ajo qe I ndihmon gruas  ne
perfitimin e zemres se prinderve te burit eshte qe ajo
te duroje ne fjalet e tyre te kota dhe te kerkoje
sh[erblim ,pastaj te shiqoje ne pasoja dhe nga ketu
ajo mund te jus jelle dhurata ,te dialogoje me te mire
me ta si dhe ne ndegjimin e fjaleve te tyre.te jete e
bute ne fjalle ashtu edhe ne selam dhe miresjellje te
mire.

Gjithashtu ajo duhet ta keshilloje burrin e saj qe te
perkujdeset ndaj prinderve te vet dhe mos te ndjeje qe
zemra e tij eshte bere pesimiste me pesimizmin e
saj.duhet qe te ngreje Duarte nenshtrimit ndaj
Allahut,qe te zbutet zemra e prinderve te tij e te
ruaj lidhjet e shendosha me ta.dhe oj ti grua bujare
merre kete cilesi (veqori) e do te keshe lavdat te
bukur, kujtese te ndershme ne te ardhmen dhe shperblim
te mire e dhenje begati reciproke.

E treta:  Roli I nenes se burrit:

Dhe ka prej nenave Allahu I udhezoft qe I fusin djemte
e vet ne veshtirsi pa e kuptuar ata kete. Edhe pse ajo
e do ate. Kujdeset qe ai te jete I lumtur sigurisht
edhe ka dhene mund derisa sa eshte fejuar dhe martuar.
Mirepo sjelljet e saja te keqija I sjellin deme edhe
djalit te saj. Ngase kur djali te martohet nena ndjene
se djali eshte ftohur nga ajo dhe se zemra e tij eshte
kthyer nag gruaja e tij e don qe ta kthej prape nga
vetja e saj.

Sa dashuri kane derguar ne vrasje ,e ajo vazhdon te
jete e ngurte (e keqe) me gruan e tij e fillon te loz
me flaken perleshjeve ,dhe asaj I duket me e mire
shkurorizimi I gruas se djalit duke I premtuar atij se
ajo do te ia gjeje nje tjeter me te mire se ajo,edhe
pse gruaja eshte ne nivel te larte te moralit dhe
ndershmeris. Ka [rej nenave kur shohin djalin e vet te
lumtur me gruan e tij apo veren rrespekt tek ai qe e
shfaq ndaj gruas vet  ndezet zjarri I smires ne zemren
e saj dhe e zmadhon kete urrejtje deri ne pasoja te
medha.

Ka prej nenave qe jane te ngurta me sjellje ndaj grave
te bijve te tyre .i zmadhon gabimet e saj, I fsheh te
mirat e saj,ndoshta edhe shpif dicka per ate,dhe ajo
ne cdo ceshtje shtremberon sjellejt e saja pafajshme.
Dhe ti oj nene bujare ,ti e cila e don birin tende
,dhe I don atij lumturi,mos ben perpjekje ne
shkaterrim te kesaj familje  dhe mos e ben smiren
tende zjarr qe djeg atmosferen e familjes dhe mos I
lejo iluzionet tua  te ti terhekin endrrat tua
(paragjykimet) dhe te ta turbullojne pastertinte lene
njolla ne tek ata dy,dhe mos I ben lidhjet tua me
lidhjet e djalit tende te ashpera (qe te ik njera prej
tjetres) e jo vjehhre me vjehhre por benu nene per te
te behet bije per ty.ateher te hyne ne zemer ,I perbin
disa gjera qe ajo te I thote,behu si hena qe mshifet
ngadale e me urtesi,ateher do te jesh e lumtur dhe do
te jete e lumtur. Gjithashtu edhe ti duhet te I
sjellish asaj dhurata,qe me zemren tende te madhe te
gezohet ,si dhe me lutjet tende te sinqerta,e lavdata
tua me vend e Allahu do te te mbron me perkujdesjen e
tij dhe do ta shtoj butesin tende.

 

 FRAGMENTE NGA TREGIMET E BAMIRESEVE

Kemi permendur bamiresin ndaj prinderve edukaten te
cilen duhet patur ndaj tyre ne perkujdesjen e tyre ,si
dhe cilsit te cilat I perkasin bamiresis,e sa kemi
perfitue dhe sa kemi arrite te marrin shembulle mesim
nga sjelljet e shkaqet e tilla,shpresojme te jemi prej
bamiresve te zgjedhur, te cilet nese I luten Zotit  te
tyre Ai u pergjigjet, e nese kerkojne falje Ai ua fale
atyre .cfare nderi dhe fat per ta eshte kjo.

Enbijat dhe te derguarit per te qene shembull per ne
kane lene shembuj te mrekullushem ne fushen e
rrespektit ndaj prinderve.per kete Allahu e ngiti
poziten e tyre ne te dy botrat dhe permendjen kujtimin
per ta e beri te perhershem .ne po I tregojme disa
fragmente te embla per ty. Dhe tregime te mrekullushme
,tregime te cilat sigurisht se do te te emocinojne,dhe
te I japin arome te kendshme ketyre tregimeve ,se
bashku me menjanimin e krizave te saj,nga njerezit
bemires te zgjedhur te cilet qendruan ne rrespekt ndaj
prinderve te tyre, dhe ndoshta I ben te levizin
ndnjenjat tona ne shpirtrat tone nga e mira duke
nxitur ne kete.

                 FRAGMENTE NGA BAMIRESIT
RRESPEKTI(ENBIJAVE ) TE DERGUARVE.

1)Ky eshte I derguari I Allahut  Nuhi a.s na e permend
neve Allahu xh.sh si mesim nga bamiresit ndaj
prinderve kur ka bere dua per ta dhe ka kerkue falje
per siq thuhet ne kur’an:  “o Zoti im me fal mua dhe
prinderit e mi dhe kush hyne ne shtepin time si
besimtare,besimtare e besimtare “.

2) Dhe Ibrahimi a.s dialogon me babain e tij me butesi
e me pjekuri te madhe si dhe kujdes te veqante ne
dashuri per ta udhezuar  dhe shpetuarsi dhe duke u
friksuar per perfundimin e tij te keq dhe I thote siq
thuhet ne kur’an:

“ Pekujtoju (lexoju idhujtareve e te tjereve) ne
liber(ne kur’an) Ibrahimin .Ai vertet ishte shume I
drejte  dhe pejgamber.Kur babait te vet I tha : “O
babai im ,pse adhuron ate as qe nuk degjon ,e as nuk
sheh,e as nuk  ke asgje prej tij?. O Babai im ,mua me
eshte dhene nga dituria cka ty nuk te eshte
dhene,andaj me degjo se une te udhezoje ne rruge te
drejte .O babai im mos adhuro djallin se djalli eshte
kundershtar I meshiruesit”.O babi im une kam frike se
do te te godet ty ndonje denim prej te
Gjithmeshirshmit  e do te jeshe shok I djallit”.

Ka bere diaolg me babain e vet me fjale te tilla
prekse dhe shprehje te shkelqyshme  te cialt arrijne
deri ne thellesi ,edhe pse ne keto ai gjeti zemer te
ngurte  pa shprese qe e ka mbuluar e zeza ndoshta do
te kishin ndikuar te ai dho do te ishte shkak I
udhezimit dhe shpetimit te tij.

3) E ky eshte Ismaijli a.s djali I Ibrahimit a.s na
jep shembull te mrekullushem te bamiresis ne historine
e njerezimit dhe kete kur I ka thene atij babai I tij:

“O biri im une kam pare ne ender qe te te their ty”. E
cka ak qene pergjigjja e ketij femiu te sinqert? A
eshte ndal dhe eshte menduar e kujtuar apo e ka
kundershtue dhe eshte bere I vrazhde? Jo  por ka thene
siq thote Allahu xh.sh .” o babai im vepro ate qe te
eshte urdheruar ,do te me gjene mua ne dashte Allahu
prej durimtareve”.

Dhe transmetohet qe Ibrahimi a.s mbasi qe e ka kuptue
nga ajo qe ka pare ne enderr  I ka thene djali te vet:
“ O Biri im merre litarin  dhe thiken dhe shko deri te
ai nje vend ne drunj(vend afer mines) e mbasi jane
larguar I ka treguar me cka eshte urdheruar.kur ka
dashte ta ther  I ka thene: O Babai im shtrengoje me
fort litarin ne mua  ashtu qe mos te levizi dhe hiqi
teshat tua ashtu qe te mos pikoje gjaku e te I sheh
nena ime ,dhe mprehe thiken mire  dhe me ther shpejt
ne fyt qe te jete me lehte per mua, e kur te shkon te
nena ime beji asaj selam shume nga une. Ka thene
Ibrahimi a.s .djale I bekuar je ti  o biri im dhe I
eshte afruar atij e ta dy bashke qanin,pastaj e ka vu
thiken ne fytin e tij e ajo nuk e prente
ismaijlin,mandej I ka ra dy tri here per guri e ajo
nuk eshte thyer.ateher I ak thene djali:” O babai im
me mbulo fytyren time sepse nese shiqon ne mua do te
me meshiron e do te ndiejsh dhimbje e do ta
kundershton urdherin e Zotit ,ashtu une nuk do ta
shohe thiken e te perulem. Ibrahimi a.s veproi ashtu e
vuri thiken ne fytin e tij e u kthye thika e I tha”O
Ibrahim e dergove endrren tende ne vend(e zbatove) “.

5)      Ky eshte Isau I biri I merjemes a.s e ky
lavderohet nga Allahu e ishte ende foshnje ne
djep,sepse ai ka bere miresi ndaj nenes se tij.kjo
gati barazohet me adhurimin e Allahut xh.sh ,ka thene
Allahu xh.sh:” Me ka bere te miresjellshem ndaj nenes
sime ,e nuk me ka bere kryelarte e te pa degjushem”.

                         FRAGMENTE NGA BAMIRESIT E TE
PAREVE

Veshtrimi ne biografine e te pareve te sinqerte do te
na bekoje dhe do te gjejme faqe te ndritura qe
argumentojne ne interesimin e madhe te te pareve ne
bamiresi ndaj prinderve dhe nga keto po veqojme:

1)      Nga Ebi Murrete mevla um hani e bija e Ebu
Talibit se aki ka shkuar me Ebu hurejren deri te
vendbanimi I tij dhe ka bertit me ze te larte:” selam
alejki ve rahmetullahi ve berekatuhu oj nena ime. I
eshte pergjegj ajo: dhe ty alejke selam ve
rahmetullahi ve berekatuhu. I ka thene:” Allahu te
meshiroft siq me ke edukuar kur kam qene I vogel”. Ia
kthen:” o biri im edhe ty Allahu te shperbleft me et
mira  dhe qofte I kenaqur me ty siq me ben miresi
mua”.

2)      E ky eshte djali I Omerit Allahu qofte I
kenaqur me ta. Eka takuar nje njeri arab (beduin) ne
rruge per meke ,dhe I dha selam atij Abdullahu djali I
omerit dhe e vendosi ne gomarin e vet dhe ia dha
imamen e tij(taxhin) qe e kishte ne koke e e vuri ne
koken e tij.i ka thene ibni dijnari: Allahu te
permisoft ata jane arab e aat kenaqen me pak. Tha
Abdullahu: “Babai I ketij ka qene I dashur I babait
tim Omer ibn hatabit dhe une kam ndegjuar te derguarin
a.s. duke thene: “Qe bamiresia me e mire eshte ruajtja
e lidhjeve me dashamiret e babait”.

3)      Dhe nga nena e besimtareve Aishja r.a ka
thene: Ka thene I derguari s.a.v.s :” kam hyre ne
xhennet dhe kam ndegjuar te ecurat e kembeve dhe pyeta
kush eshte  ky? Me thane : “Harithete ibn nuaman
keshtu eshte bamiresia keshtu eshte bamiresia”.

Ka qene bemires ndaj nenes se tij.

4)      e ky eshte ebu Hasan ibn Ali ibn Husejn ibn
Ali ibn Ebi Talib r.a eshte quajtur zejnulabidijn.ka
qene prej tabiineve te medhenj.ka qene shume bemires
ndaj nenes se tij.i ka thene ti je shume I sjellshem
me nenen tende dhe nuk te shohim duke e munduar: ka
thene: friksohem ta shtrije doren diku ku syte  e saj
me perpara e kane pare keshtu e rrespektoj une ate.

5)      Ka thene Hisham ibn Hasan: me ka treguar hafsa
e bija e sirinit ka thene: Ka qene nena e muhamed ibn
sirinit prej hixhazit dhe I donte shume
ngjyrat.Muhamedi sa here ka ble asaj rroba e ka ble me
te lehten qe e ka pa e kur behej ndonje feste ia
ngjyroste asaj rrobat . e nuk e kame pare kurre duke
ngritur zerin ndaj sajdhe kur fliste me te sikur te
ishte memec.dhe nga ibn Avn qe Muhamedi kur shkonte
per ta vizitue nenen e tije po ta shihte ndokush do te
mendonte se ai eshte I semure duke folur me ze te ulte
e fjale te lehta. Dhe nga ibn Avn ka thene: ka hyre
nje njeri te Muhamed ibn sirini e ai ishte te nena e
tij e ka thene: cka eshte me Muhamedin ? a po ankohet
prej dickahit ? I thane Jo mirepo keshtu eshte kur
eshte te nena e tij.

6)      Transmetohet nga xhafer ibn sulejman nga
Muhamedi bin elmunkedir  se ai e vinte faqen e fytyres
se vet ne toke ,pastaj I thonte nenes vet: ngrihu e
vene kemben tende ne fytyren time>

7)      Dhe nga ibn Avn Elmazini: qe nena e tij e ka
thirre e ai I eshte pergjifjur menjeher dhe e ka
perqafue e ia ka puth gjunjet.

8)      I eshte thene Omer ibn Dherrit: si eshte
sjellur djali yt me ty? Ka thene : nuk kam shkuar
dikund diten e te shkonte mbrapa meje dhe nuk kam
shkuar dikund naten e mos te shkonte para mejee nuk
ecte larte e une te isha poshte.

9)      Ka prezentue Salih abasi ne tubimin ku ishte
halifja mensur fliste dhe shume shpesh thoshte: Babi
im Allahu e meshirofte I ka thene atij Rebia: mos e
shpeshto shume meshirimin e babit tende ne prezenc te
udheheqesit te muslimaneve. Ia ktheu ky: nuk po ta ze
per te madhe se nuk e ke shijue embelsiren e e
prinderit. Buzeqeshi mensuri dhe tha: ky eshte
shperblimi kush I kundershton beni hashimijt.

10)  Dhe prej ketyre bamireseve ndaj prinderve eshte
edhe bundar elmuhadethi  ka thene per te Edhehebiu:
jane paraqitur disa hadithe ne basra dhe nuk ka shkue
per te marre ato rrespekt ndaj nenes. Ka thene
Abdullah bin Xhafer bin Hakan Elmarvizi: kam ndegjuar
bendarin duke thene: kame dashtur te dale per te nxene
dituri por nuk me lejoi nena ime dhe e ndegjova e
rrespektova e u bekova ne kete.

11)  Ka thene El esmai : me ka treguar nje person prej
arabeve me ka thene: kam  dale te kerkoje njeriun me
parrespekt ndaj prinderve, dhe njeriu qe ju ben me
shume rrespekt prinderve. Keshtu sillesha deri sa
arrita te nej plake  ne qafen e tij kishte nje litarme
nje kove te mbushur me uje qe as devja nuk mund ta
barte e ishte nxehtesi e madhe e mbrapa tij nje I ri
ne doren e tij kishte nje kamxhik me te cilin e
godiste plakun e shpina I eshte bere varre nga ai
kamxhiku. Dhe I thashe a nuk po I frikesohesh allahut
per kete. A nuk po te mjafton kjo kove me uje po ende
po e godet me kamxhik .i ka thene: ky eshte babai im I
thashe Allahu te udhezofte: me tha mbylle se ky keshtu
ka veprue me babaen e vet dhe keshtu ka bere baba I
tij me baben e vet dhe thashe keta qenkan njerzit ma
te parrespekt ndaj prinderve.

Pastaj sillesha deri sa arrita te nje I ri dhe ne
qafen e tij kishte nje shportee ne te nje plake sikur
te ishte ai zog foleje, dhe e vendoste mes duarve te
tija .ai fillonte te renkonte sikur zogjet kur
cicerrojne dhe e lekundte ky .i thashe cka eshte
kjo?tha: babai im  qe eshte dobesuar e plakur shume, e
une perkujdesem dhe e ruaj keshtu. Thashe ky eshte
arabi me bemires. 

12)  Ka qene Talak ibn Habib  prej te devotshmeve dhe
dijetareve dhe e puthte koken e nenes  vet dhe nuk
shkonte larte e  ajo te ishte poshte  rrespekt ndaj
saj.

13)   Ka thene amir ibn Abdullah bin zubejr ; Vdiq
babai im dhe nuk jam lutur allahut nje vit te plote
vetem qe ta fale ate”.

Dhe lutja e fundit e jona eshte falenderimi I qofte
Allahut xh.sh ,Paqja dhe shpetimi qofshin mbi te
derguarin tone Muhamedin a.s  shoket e tij dhe
familjen e tij.

 
Perktheu nga arabishtja Shpend hulaj

dhe me kete mbaron kjo fletushke

Shpresoj qe te beje dobi te te gjithe ne

Amin

 

Enter supporting content here